Αρχική > Tutorial

IP κάμερες

Οι IP κάμερες είναι ένας τύπος ψηφιακής βιντεοκάμερας η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για παρακολούθηση χώρων. Η βασική διαφορά που έχουν οι IP ή αλλιώς «δικτυακές» κάμερες από τις αναλογικές κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) είναι η δυνατότητα να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω του διαδικτύου ή ενός δικτύου υπολογιστή.
 

Χρησιμοποιώντας IP κάμερες αντί για αναλογικές, ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα πλήθος πλεονεκτημάτων. Συγκεκριμένα:

 • Ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στο χώρο επιτήρησης από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται μέσω PC, laptop ή κινητού τηλεφώνου με σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να «βρίσκεται» στους χώρους του σπιτιού ή του καταστήματος/ επιχείρησής σας χωρίς να είναι εκεί.
 • Δημιουργώντας την αντίστοιχη τοποθεσία στο διαδίκτυο, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει απεριόριστα το υλικό που καταγράφεται από τις IP κάμερες και να έχει πρόσβαση σ' αυτό ανά πάσα στιγμή, με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη σύνδεσης στο διαδίκτυο στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένες οι IP κάμερες.
 • Στις IP κάμερες περιλαμβάνονται και μοντέλα των οποίων η σύνδεση μπορεί να γίνεται ασύρματα, αφού δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να εγκαταστήσει τις ασύρματες IP κάμερες σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου σας χωρίς την ανάγκη καλωδίωσης.
 • Επιπλέον, οι IP κάμερες διαθέτουν αισθητήρα παρόμοιο με αυτόν των αναλογικών. Η διαφορά είναι ότι το σήμα μεταδίδεται δικτυακά, μέσω Internet (LAN/WAN). Στην ουσία, λειτουργεί σαν ένας υπολογιστής, με τον οποίο συνδεόμαστε ώστε να έχουμε πρόσβαση στο video.
 • Σημαντικό πλεονέκτημα των IP καμερών έναντι των αναλογικών είναι η δυνατότητα μεταφοράς σήματος υψηλής ανάλυσης ξεχνώντας τους περιορισμούς των αναλογικών.
   

 

Τύποι IP καμερών:

 

Οι IP κάμερες μπορούν να διαχωριστούν στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

 • Σταθερή (fixed): αυτού του είδους η IP κάμερα χρησιμοποιείται για την καταγραφή συγκεκριμένου πεδίου. Συνήθως συνοδεύεται από διεπαφή τύπου RS-232/422/485 ώστε να συνδεθεί σε μηχανισμό κίνησης. Πολλές κάμερες σταθερού τύπου διαθέτουν φακό τύπου C/CS-mount,δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες καταγραφής.
 • Σταθερού θόλου (fixed dome): μια κάμερα σταθερού θόλου χρησιμοποιείται συνήθως για παρακολούθηση εσωτερικών χώρων αφού διαθέτει περίβλημα ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η περιοχή καταγραφής. Επιπλέον, ο μηχανισμός 3-axis, επιτρέπει στις εικόνες να παραμένουν σε οριζόντιο προσανατολισμό όταν η κάμερα είναι εγκατεστημένη τόσο σε τοίχο όσο και σε οροφή. Επίσης, μια κάμερα σταθερού θόλου μπορεί να διαθέτει περίβλημα που να την καθιστά ανθεκτική σε ακραίες καιρικές συνθήκες και βανδαλισμούς, επιτρέποντας τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους.
 • Με οριζόντια/κάθετη κίνηση και ζουμ (pan/tilt/zoom): οι κάμερες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα οριζόντιας/κάθετης κίνησης και ζουμ (pan/tilt/zoom), ενώ είναι ικανές να αλλάζουν κατεύθυνση λήψης σε οριζόντιο και κάθετο άξονα για ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο λήψης εικόνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε χώρους στάθμευσης και αίθουσες αναμονής. Οι περισσότερες κάμερες που διαθέτουν φακό pan/tilt είναι εξοπλισμένες και με zoom ώστε να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες κατά την καταγραφή.
 • Πανοραμικού τύπου (panoramic / fish eye): ο συγκεκριμένος τύπος καμερών προσφέρει πανοραμική θέαση 180ο ή 360ο χωρίς τυφλά σημεία, ανάλογα με το σημείο τοποθέτησής τους, και είναι ιδανικές για εγκαταστάσεις σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, χώρους στάθμευσης, καταστήματα λιανικής πώλησης και γραφεία.
 • Θόλου με κίνησης (speed dome): Σε αντίθεση με τις κάμερες σταθερού θόλου οι κάμερες τύπου speed dome είναι εμπλουτισμένες με λειτουργίες οριζόντιας και κάθετης περιστροφής ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Διαθέτουν υψηλές δυνατότητες zoom και δυνατότητες σταθερής καταγραφής, ενώ μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες, αποτελόντας ιδανική λύση για επαγγελματικές εφαρμογές.

 

Network Video Recorder

To NVR (Network Video Recorder) είναι μια ανεξάρτητη μονάδα επιτήρησης και καταγραφής. Αποσκοπεί στην αποθήκευση ψηφιακού video stream από τις κάμερες και διαθέτει δυνατότητα ενσωμάτωσης μεγάλου όγκους σκληρών δίσκων για μεγάλη περίοδο καταγραφής.

 

Σε σχέση με το παραδοσιακό DVR, μια συσκευή NVR διαφέρει στη σύνδεση του δικτύου, αφού επιτρέπει τη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μεταξύ συσκευών που είναι συνδεδεμένες μέσω του Διαδικτύου. Επιπλέον, το NVR μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε μια δικτυακή κάμερα. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να "χτίσει" ένα σύστημα παρακολούθησης υψηλής απόδοσης, όπου μπορεί ταυτόχρονα να καταγράψει, να παρακολουθήσει, αλλά και να διαχειριστεί τα δεδομένα βίντεο μέσω του Διαδικτύου.

Video Server

Μια συσκευή Video Server μετατρέπει αναλογικά σήματα σε ψηφιακά, επιτρέποντας στους χρήστες να μεταβούν σε ένα ψηφιακό σύστημα επιτήρησης χωρίς την αντικατάσταση των υπαρχόντων συστημάτων CCTV. Περιλαμβάνει κυρίως ένα τσιπ συμπίεσης και ένα τσιπ Ethernet και διατίθεται σε δύο τύπους (με 1 ή 2 υποδοχές).

ePTZ

Η λειτουργία ePTZ (electronic Pan/Tilt/Zoom ή αλλιώς "ψηφιακό zoom") του λογισμικού της κάμερας επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο πεδίο προβολής της κάμερας, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά ώστε να προσαρμόζεται η εστίαση και ο προσανατολισμός της κάμερας.

WDR

Το χαρακτηριστικό WDR (Wide Dynamic Range) εμπλουτίζει τις δυνατότητες καταγραφής της κάμερας εξισορροπώντας τα επίπεδα φωτισμού κατά τη διάρκεια καταγραφής. Οι κάμερες που διαθέτουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ιδανικές για την εγκατάσταση σε περιβάλλοντα με έντονη εναλλαγή φωτισμού και συνθήκες υψηλής αντίθεσης (έντονος φωτισμός και σκίαση).

WPS

Το πρότυπο WPS (WiFi Protected Setup) στοχεύει στην ασφαλή σύνδεση και παραμετροποίηση του ασύρματου δικτύου. Στόχος του πρωτοκόλλου είναι να επιτραπεί οικιακούς χρήστες που γνωρίζουν ελάχιστα για την ασύρματη ασφάλεια να δημιουργήσουν ένα ασφαλές ασύρματο δίκτυο καθώς και να προσθέσουν νέες συσκευές σε ένα υπάρχον δίκτυο .

PIR

Η λειτουργία PIR (Passive Infrared) υπολογίζει το βαθμό ακτινοβολίας των αντικειμένων που βρίσκονται εντός του πεδίου καταγραφής.

Προβολέας IR

Οι προβολείς IR χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταγραφή ακόμα και σε περιβάλλοντα χωρίς καθόλου φωτισμό.

Focus Assist

Χαρακτηριστικό των IP καμερών προκειμένου να υπάρχει εύκολη προσαρμογή της εστίασης κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.

3D Noise Reduction

Με την χρήση της λειτουργίας Noise Reduction καθίσταται δυνατή η αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου από τις εικόνες καταγραφής. Το 3D Noise Reduction αποτελεί εξέλιξη της παραπάνω τεχνολογίας και επιτρέπει το αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα εικόνων ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

EIS

Το EIS (Electronic Image Stabilization) αποτελεί τεχνική βελτίωσης της εικόνας με τη χρήση ηλεκτρονικής επεξεργασίας. Η χρήση του ελαχιστοποιεί το θόλωμα της καταγραφής.

FPS

Το FPS (Frames Per Second) είναι η συχνότητα με την οποία μια συσκευή καταγραφής μπορεί να καταγράφει συνεχείς διαδοχικές εικόνες.

Φακός

Ένα από τα σημαντικότεραο μέρης της IP κάμερας είναι ο φακός της, καθώς είναι ο πρώτος που θα "αποφασίσει" κατά πόσο η ποιότητα της εικόνας είναι καλή ή κακή. Η επιλογή του κατάλληλου φακού θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου επιτήρησης.

 

Χαρακτηριστικά φακών:

 

Focal lenght - μήκος εστίασης (f):

To focal length (f) υποδηλώνει το πόσο ευρυγώνιος ή τηλεσκοπικός (περιορισμένος) είναι ο φακός της κάμερας. 'Οσο μικρότερο "f" τόσο πιο ευρυγώνιος (μεγαλύτερο πεδίο προβολής) είναι ο φακός. Έτσι, αν ο χρήστης θέλει να παρακολουθήσει μεγάλο χώρο, θα πρέπει να προτιμήσει μια IP κάμερα με μικρό "f". Αντίθετα, αν θέλει να παρακολουθήσει συγκεκριμένο σημείο ενός μεγάλου χώρου, τότε θα επιλέξει μια κάμερα με μεγάλο "f".

 

Iris - ίριδα (F):

Η ίριδα ελέγχει την ποσότητα του φωτός που μπαίνει στο φακό κατά την έκθεση της κάμερας σε αυτό.

 • Auto-IRIS: Τύπος φακού ο οποίος ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιτρέπει τη διατήρηση σταθερών επιπέδων φωτισμού στην περιοχή καταγραφής. Είναι κατάλληλος για περιβάλλοντα όπου υπάρχουν συχνές μεταβολές στα επίπεδα φωτεινότητας.
 • P-IRIS (Precise Iris Control): Τύπος φακού που χρησιμοποιείται ευρέως σε IP κάμερες και σε συνεργασία με το κατάλληλο λογισμικό καθιστά την κάμερα ικανή να προσαρμόζει αυτόματα το άνοιγμα της ίριδας μέσω χρήσης βηματικού κινητήρα για την ανάλυση, την αντίθεση, την καθαρότητα και το βάθος του πεδίου καταγραφής.
 • DC-IRIS: Τύπος φακού ο οποίος επιτρέπει την διατήρηση των επιπέδων φωτισμού κατά την διάρκεια καταγραφής αυτόματα. Χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα με έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα φωτισμού.